به گزارش حاشیه خبر ،بدون شک اگر افراد حاضر در تیمها و باشگاهها به دنبال سود خود نبودند، بازیکنها به شکل معمول وارد مذاکره میشدند و قراردادشان را میبستند اما این واسطهگری باعث شده تا بازیکنان مجبور شوند با دلالها کار کنند. بارها شده که یک بازیکن قصد داشته تا دیگر با دلالها کار نکند اما در نهایت متوجه شده که هیچ باشگاهی او را نمیخواهد. قدرت دلالها در فوتبال چیزی نیست که کسی از آن خبر نداشته باشد و حتی برخی مدیران باشگاه و مربیان ما هم از طریق آنها به تیمها معرفی میشوند و بعد از جذب برای حفظ جایگاه خود مجبور به همکاری با این افراد هستند.
یکی از مضرات بزرگ حضور پررنگ دلالها در فوتبال ایران، بالا رفتن بیدلیل قیمت بازیکنان است. برای مثال قرارداد یک بازیکن معمولی در طول یک سال رشد ۸ برابری داشته و این افزایش قیمت برای چنین بازیکنی باورنکردنی است.
در این گزارش نگاهی به دلایل بالا رفتن بیحساب و کتاب قیمت بازیکنان در فوتبال ایران شده است.
بازی رسانهای
یکی از مهمترین ابزارهای بالا رفتن قیمت بازیکنان، بازیهای رسانهای است. هر چقدر اخبار در مورد بازیکن مورد نظر بیشتر باشد، قیمت این بازیکن نیز بالاتر میرود. واسطهها نیز در این میان از این بستر به خوبی استفاده میکنند. برای مثال برخی کانالهای فضای مجازی و سایتهای غیر رسمی در ایران وجود دارند که توسط دلالها اداره میشوند و اخبار نقل و انتقالات را تحت کنترل دارند.
این رسانهها با سر زبان انداختن نام بازیکنان مدنظر خود به راحتی به اهداف خود میرسند. برای مثال یکی از اهداف آنها از این کار این است که هواداران تیم مدنظر را روبروی مدیریت باشگاه قرار میدهند و با این فشار آوردن به هدف خود میرسند.
سهمیه مدیران و مربیان در نقل و انتقالات
بالا رفتن قرارداد تنها به سود بازیکن و دلالش نیست بلکه در برخی موارد مدیران و مربیان نیز از این مبلغ سود می برند. این نحوه درآمدزایی به این شکل است که هر نفر در باشگاه یک یا چند سهمیه برای نقل و انتقالات دارد و میتواند از هر کدام سود جداگانهای برای خود در نظر بگیرد.
البته این موضوعی نیست که به راحتی بتوان آن را کشف کرد چرا که بازیکنان هیچگاه حاضر نمیشوند این موضوع را تایید کنند چرا که در این صورت فوتبال خود را باید تمامشده بدانند. در گذشته و حال از این مثالها زیاد به چشم دیده شده اما هیچکسی جرات به زبان آوردن این موضوع را ندارد و همین اتفاق باعث شده تا جلوی این کار گرفته نشود.
جولان مدیران بیسواد در فوتبال دولتی
اگر پول یک بازیکن از جیب یک مدیر در یک شرکت یا کارخانه خصوصی پرداخت شود، آن مدیر تمام تلاش خود را میکند تا اولا بازیکن باکیفیت خریداری کند و ثانیا تا حدی که بتواند قیمت را پایین میآورد. یکی از مضرات تیمهای دولتی این است که مدیر برای پرداخت پول، دست و دلش نمیلرزد چرا که این پول از جیب او نمیرود و در نهایت هم نباید راجع به آن به کسی جواب بدهد.
حضور برخی مدیران غیر متخصص در تیمهای دولتی باعث به وجود آمدن بدهکاریهای زیادی شده که تا همین الان هم همین تیمها باید تاوان اشتباهات گذشته را بدهند.
ملیپوش باش و ۱۰ میلیارد بیشتر بگیر
یکی از راههای بسیار سریع برای افزایش قیمت، ملیپوش شدن بازیکن است. زمانی که یک بازیکن به اردوی تیم ملی دعوت میشود، مبلغ قرارداد او در کسری از ثانیه با افزایش چشمگیری روبرو میشود. دلالها همیشه تمام تلاش خود را به کار میگیرند تا بازیکنان مدنظر خود را در تیم ملی ببینند اما باید دید آیا آنها در این امر موفق بودند یا نه؟
خارجیهای بیکیفیت
بازیکنان خارجی همیشه قیمتی بالاتر از بازیکنان داخلی نداشتند و ورود نسخه بیکیفیت آنها به فوتبال ایران باعث شده تا دست دلالها برای بازارگرمی بازیکنان ایرانی در فوتبال داخل بازتر شود. بدون شک اگر بازیکنان خارجی با کیفیت با یک قیمت معقول وارد فوتبال ایران شوند، دلالها نیز نمیتوانند در این مورد بازارگرمی کنند و یک بازیکن معمولی را با قیمتی چند برابر به باشگاهها قالب کنند.
دلالهای قدرتمند
در همه دلایل بالا که برای بالا رفتن بی دلیل قیمت بازیکنان ذکر شد، ردپای دلالها دیده میشود. بدون شک مهمترین دلیل آشفتگی در بازار نقل و انتقالات، وجود همین دلالها است که با حربههای متنوع کاری می کنند تا به اهداف خود برسند. البته حضور واسطهها در فوتبال جهان نیز دیده میشود اما تفاوت اینجاست که حضور آنها با شفافیت همراه است و اتفاقی که رخ دهد، تمام اسناد و مدارک آن نیز وجود دارد.
چیزی که وضوح دیده میشود، قدرت بالای دلالها در فوتبال ایران است و باید دید آنها تا چه زمانی میتوانند در این بازار پرسود بتازند و پولهای تیمهای دولتی را درو کنند.