8

کشاورزی خوزستان با یک چالش و بحران اساسی مواجه است

  • کد خبر : 1857
  • 08 خرداد 1400 - 20:11
کشاورزی خوزستان با یک چالش و بحران اساسی مواجه است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: در بخش کشاورزی استان با یک چالش و بحران اساسی به علت کمبود آب مواجه هستیم.

خدارحم امیری زاده در خصوص محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های کشت تابستانه در استان خوزستان، اظهار کرد: در آستانه پایان برداشت محصولات کشاورزی یا سال زراعی ۴۰۰-۹۹ هستیم که سال گذشته از نظر مشکلات فراوانی که بر جامعه جهانی و کشور ایران حاکم شد، بسیار سخت و فراموش‌نشدنی بود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان ادامه داد: از سویی ویروس کرونا همه اقتصاد و برنامه‌ریزی‌های دنیا را تار و مات کرد و کشور ایران نیز تحت ظالمانه‌ترین و بی‌سابقه‌ترین تحریم‌های حداکثری بود ولی با مقاومت و برنامه‌ریزی‌های نظام مقدس جمهوری اسلامی این سال را نیز پشت سر گذاشت.

وی با اشاره به پشت سر گذاشتن کمبودها، بحران‌ها و مشکلات سال زراعی سختی که پست سر گذاشته شد، افزود: به فضل الهی و همت کشاورزان و برنامه‌ریزی خوب سازمان جهاد کشاورزی نه تنها این سال زراعی با موفقیت‌های خوب رد شد بلکه چون رهبر معظم انقلاب امسال را جهش تولید نام‌گذاری کرده بود، همه تلاش خود را برای تحقق این بیان مقام معظم رهبری به کار گرفتیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با اشاره به اینکه در سال زراعی گذشته کاهش تولید محصولات وجود نداشت بلکه موفقیت‌ها و رتبه‌های بی‌نظیری نیز کسب شدند، تصریح کرد: خرید گندم در خوزستان رو به پایان است و برداشت گندم نیز رو به اتمام رسیده و منتظر تحویل گندم از سوی کشاورزان هستیم.

امیری زاده بیان کرد: یکی از مشکلات فصل زراعی گذشته برای کاشت گندم بذری بود که در حال حاضر بیش از ۵۵ هزار تُن بذر گواهی، بوجاری، اصلاح و ضدعفونی شده و آماده تحویل در این استان است که برای سال زراعی جدید مشکلی در این زمینه نیست؛ همچنین سال گذشته فقط ۵۱ هزار تُن بذر برای کاشت گندم در خوزستان مصرف شد ولی امسال خیلی بیشتر از آن بذر آماده توزیع داریم.

وی با اشاره به اینکه بذر خود کشاورزان برای کاشت این محصول مناسب نیست و توصیه‌ای به کشت آن نداریم، گفت: تا این لحظه یک میلیون و ۱۳۴ هزار تُن گندم مازاد بر مصرف کشاورزان خریداری شد که از این میان ۳۵ هزار تُن آن گندم بذری هستند؛ خوزستان برای هشتمین سال متوالی رتبه نخست خرید گندم را در کشور کسب کرده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با اشاره به تصور نکردن این رقم از خرید گندم در ایام خشک‌سالی، بیان کرد: کل کشور در سال زراعی قبل بیش از ۲۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال زراعی ماقبل عقب هستند ولی در خوزستان سال گذشته در سطح بیش از ۱۷۰ هزار هکتار اراضی دیم وجود داشت که بیش از ۱۵۰ هزار تُن گندم از آنها تولید و خریداری شده ولی امسال ۳۰ هزار تُن از آنها خریداری شد.

افزایش سطح زیر کشت کلزا در خوزستان

امیری زاده با اشاره به پرداخت ۹۸ درصد پول گندم کشاورزان معادل پنج هزار میلیارد تومان و همچنین خرید بیش از یک سوم کُلزای کشور در خوزستان، اضافه کرد: خوزستان رتبه نخست کشت، تولید و خرید کُلزا را در کشور به دست آورد؛ همچنین تا این لحظه بیش از ۱۰۱ هزار تُن کلزا از کشاورزان خریداری شده که این امر در تاریخ کشاورزی خوزستان و کشور بی‌نظیر است.

وی به پرداخت بیش از ۹۸ درصد خرید کُلزا از کشاورزان خوزستانی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر هیچ دغدغه‌ای برای پرداخت هزینه خرید گندم و کُلزا کشاورزان وجود ندارد؛ همچنین ۲۴ هزار هکتار سطح زیر کشت کُلزا را افزایش دادیم تا ضمن افزایش تولید مقام اول کشور را به خود اختصاص دهیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با اشاره به اجرای سه پروژه ملی «گندم، کُلزا و چغندرقند» در خوزستان، بیان کرد: در زمینه شکر وابسته هستیم و واردات داریم ولی خوزستان بیش از ۲۰ هکتار کشت چغندرقند داشت که بیش از ۵۰۰ تُن برداشت از آنها انجام شده است؛ در حال حاضر وارد پیک برداشت چغندرقند شدیم که پیش‌بینی برداشت ما یک میلیون و ۱۰۰ هزار تُن است.

امیری زاده عنوان کرد: کُلزا برای اولین بار کشت قراردادی شده که مظهر آن خوزستان بوده و شرکت‌های مختلفی و با انعقاد قرارداد با کشاورزان خرید این محصول را انجام دادند؛ حتی محصول تولیدی کشاورزان بدون قرارداد نیز با قیمت توافقی و تضمینی خریداری شد.

وی یادآور شد: ۲۴ هزار هکتار افزایش سطح زیر کشت کُلزا و پنج هزار هکتار افزایش چغندرقند داشتیم که از کشت گندم به این سمت سوق پیدا کرد؛ البته افزایش دما نیز در کاهش سطح زیر کشت گندم تأثیرگذار بود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان انتقاد کرد: کشاورزان بیش از ۱۰۰ هزار تُن گندم را به بهانه بذر یا حتی گرانی نهاده‌های دامی نزد خود نگه داشتند که اگر به وجود بذرهای اصلاح شده خوب نزد سازمان جهاد کشاورزی اعتماد کنند، رقم خرید گندم در استان خیلی افزایش پیدا می‌کند.

امیری زاده خوزستان با بیان اینکه بیش از ۱۵ هزار هکتار مزرعه پرورش ماهی در خوزستان وجود دارد که بزرگ‌ترین تولیدکننده ماهیان گرمابی کشور است، تصریح کرد: در حال حاضر مراکز پرورش ماهی گندم را با مقادیر بالایی خریداری کردند که این موضوع نیز در کاهش میزان خرید گندم از کشاورزان تأثیر دارد.

وی خبر داد: در سازمان جهاد کشاورزی خوزستان کسب رتبه اول در جذب تسهیلات خط اعتباری مکانیزاسیون کشاورزی در کشور را با اعتبار دو هزار و ۷۳۰ میلیارد ریال به خود اختصاص دادیم؛ این اعتبار برای نوسازی و تجهیز ناوگان و همچنین ارتقای ضریب درجه مکانیزاسیون کشاورزی با هدف تحقق جهش تولید هزینه شد به طور مثال سال گذشته یک هزار و ۵۱۰ دستگاه تراکتور خریداری کردیم که نسبت به سال قبل ۱۳۳ درصد افزایش داشت.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان بیان کرد: در سال زراعی گذشته ۴۵ دستگاه کُمباین غلات را جذب کردیم که افزایش ۷۸ درصدی نسبت به سال ۹۸ دارد؛ همچنین یک هزار و ۶۹۴ دستگاه انواع ادوات کارنده، مستقیم کارها و حفاظتی را جذب کردیم که افزایش ۱۸۰ درصدی در این زمینه محقق شد.

امیری زاده گفت: با توجه به اینکه خوزستان یکی از قطب‌های کشاورزی است، نیاز راه‌اندازی خط تولید تراکتور در آن احساس می‌شود چرا که درجه و ضریب مکانیزاسیون در استان حدود ۱۶ درصد افزایش پیدا کرده و می‌توانیم ادعا کنیم که در این استان به لحاظ ماشین آلات کشاورزی (منهای کُمباین) کمبودی نداریم.

کاهش ۴۰ درصدی آورد رودخانه‌های خوزستان

وی در خصوص شرایط خشک‌سالی و کاهش ۴۰ درصدی آورد رودخانه‌ها نسبت به میانگین درازمدت، عنوان کرد: تنها ۴۲ درصد مخازن سدهای استان خوزستان آب دارند؛ بنابراین با یک چالش و بحران اساسی مواجه هستیم؛ پس برای عبور از این بحران به یک برنامه‌ریزی دقیق نیاز داریم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان به جلسات متعدد با استانداری و سازمان‌های ذی‌ربط اشاره کرد و گفت: اولویت برای استان آب شرب انسان‌ها و حیوانات و بعد هم کشت‌های دائمی (۱۵۱ هزار هکتار) است؛ کشت‌های فصلی مثل برنج، ذرت، انواع حبوبات و … باقی می‌ماند که واقعاً کمبود آب در استان می‌طلبید که حتی یک هکتار کشت فصلی انجام نشود ولی با جلسات متعدد کارشناسی و پشتکار همکاران بالاخره با حمایت و فشار استاندار سازمان آب و برق را متقاعد کردیم که با هدف تعطیل نشدن کشاورزی و تهدید معیشت کشاورزان حداقل به یک میزان مشخص در هر حوضه آبی کشت داشته باشیم.

امیری زاده یادآور شد: با توجه به تعیین میزان مصرف آب از سوی سازمان آب و برق خوزستان و بنا به اعلام سازمان مدیریت بحران استانداری خوزستان در پایین‌دست سدها کشت پرمصرف برنج و شلتوک ممنوع شده ولی برای سایر کشت‌هایی مثل ذرت، حبوبات و کنجد الگوی کشت تعیین و به شهرستان‌ها ارسال کردیم.

وی خبر داد: سال گذشته ۳۰۰ هزار هکتار کشت فصلی داشتیم که این میزان در سال زراعی جدید به ۸۸ هزار هکتار کاهش پیدا کرده که این میزان محدودیت به خاطر خشک‌سالی و بحران کمبود آب است؛ امیدوارم سال زراعی بعد با بارش‌های مناسب و فراوانی آب دوباره میزان سطح زیر کشت را افزایش دهیم ولی امسال با مدیریت کشاورزان باید با کشت‌های حداقلی و کمترین میزان مصرف آب بحران پیش رو را پشت سر می‌گذاریم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: واقعاً بحران جدی است و فکر نمی‌کنم سال ۹۶ و ۹۷ این میزان کمبود آب را در مخازن ذخیره سدهای خوزستان داشته بودیم ولی در حال حاضر آورد رودخانه‌ها به صورت بی‌سابقه کاهش پیدا کرده است.

امیری زاده با اشاره به اینکه کمیته سرمایه‌گذاری با رویکرد مسائل کشاورزی و به ویژه سرمایه‌گذاری در بخش دامپروری (دام و طیور) تشکیل شده است، گفت: این بخش به موازات تولیدات محصولات کشاورزی رشد پیدا نکرده و در شرایط فعلی تحریم‌ها یا افزایش سرانه مصرف این موضوع بیشتر خودش را نشان می‌دهد؛ همچنین جزو استان‌های خودکفا در زمینه تأمین مرغ نیستیم.

وی خبر داد: حدود ۸۱۲ مرغداری در خوزستان داریم که با توجه به افزایش سرانه مرغ به دلیل افزایش قیمت گوشت قرمز و ماهی امکان تأمین کل نیاز را از استان نداریم؛ مصرف مرغ برای هر فرد حدود ۲۷ کیلو بود که به ۳۲ کیلو افزایش یافته و مصرف روزانه استان ۴۰۰ تُن است ولی نهایتاً ۳۰۰ تُن آن را از تولیدات استان تأمین می‌کنیم.

امیری زاده با اشاره به تعیین چند استان معین برای تأمین نیاز مرغ خوزستان، بیان کرد: استان‌هایی مثل ایلام، لرستان و کردستان از آن جمله هستند که کردستان با توجه به بعد مسافتی حذف شد؛ حدود روزی ۳۰ تا ۴۰ تُن مرغ از ایلام و حدود ۲۰ تُن از لرستان به خوزستان وارد می‌شود.

لینک کوتاه : https://hashiehkhabar.ir/?p=1857

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.