4
به مناسبت روز ایمنی در برابر زلزله؛

ادعای دانشمندان: مشکل پیش‌بینی زلزله‌ها به زودی حل خواهد شد

  • کد خبر : 18809
  • 19 مهر 1402 - 10:33
ادعای دانشمندان: مشکل پیش‌بینی زلزله‌ها به زودی حل خواهد شد
محققان دانشگاه تگزاس به پیشرفت بزرگی در پیش‌بینی زلزله با استفاده از هوش مصنوعی (AI) دست یافته‌اند. از طریق یک آزمایش هفت ماهه در چین، الگوریتم هوش مصنوعی مورد آزمایش آنها، با موفقیت ۷۰ درصدی زمین‌لرزه‌ها را در یک هفته پیش‌بینی کرد و امیدها را برای کاهش خسارت‌های زمین‌لرزه‌ها افزایش داد.

به نقل از دانشگاه تگزاس (UT News)، الگوریتم هوش مصنوعی برای تشخیص ناهنجاری‌های آماری در داده‌های لرزه‌ای سریع، با اطلاعات زلزله‌های تاریخی توسط محققان این حوزه آموزش داده شد. با تجزیه و تحلیل این داده‌ها، یک پیش‌بینی هفتگی ارائه کرد که به طور دقیق ۱۴ زمین لرزه را در فاصله تقریباً ۲۰۰ مایلی از مکان‌های تخمینی آنها پیش‌بینی کرد، که با بزرگی‌های مورد انتظار آنها مطابقت داشت. اگرچه هوش مصنوعی در این تحقیق یک زمین‌لرزه را از دست داد (و نتوانست جزئیات آن را پیش‌بینی کند) و هشت اخطار نادرست صادر کرد، اما این دستاورد نشان می‌دهد که پیش‌بینی زلزله در واقع یک مشکل قابل حل در آینده نزدیک است.

 

مشکل پیش‌بینی زلزله‌ها به زودی حل خواهد شد

پروفسور سرگئی فومل، محقق اصلی این پژوهش، نسبت به پتانسیل هوش مصنوعی برای افزایش آمادگی در برابر زلزله و کاهش خسارات انسانی و اقتصادی ابراز خوش‌بینی کرده، اما با این حال، باید توجه داشت که اگرچه سیستم هوش مصنوعی امیدوارکننده است، هنوز قادر به پیش‌بینی در سطح جهانی نیست.

در حالی که اثربخشی این سیستم هوش مصنوعی در مناطق دیگر دنیا نامشخص است، تیم تحقیقاتی معتقد است که می‌تواند در مناطقی با شبکه‌های مانیتورینگ لرزه‌ای قوی‌تر حتی بهتر عمل کند. آنها هدف خود را ترکیب مدل‌های مبتنی بر فیزیک با روش‌های داده‌محور برای ایجاد یک سیستم پیش‌بینی همه کاره که می‌تواند در سراسر جهان اعمال شود، تعیین کرده‌اند. این می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر آمادگی کشورها نسبت به زلزله داشته باشد.

این تحقیق پیشگامانه نشان دهنده نقطه عطف مهمی در پیش‌بینی زلزله مبتنی بر هوش مصنوعی است. اگرچه پیش‌بینی کامل زمین‌لرزه جهانی هنوز مبهم است، اما دقت ۷۰ درصدی هوش مصنوعی در آزمایش نشان‌دهنده جهش قابل توجهی در بهبود آمادگی در برابر زلزله و کاهش خسارات احتمالی است. این ما را به دنیای انعطاف‌پذیرتر در برابر این بلایای طبیعی نزدیک‌تر می‌کند.

برای مثال، اخیرا زمین لرزه‌ای به بزرگی ۶.۳ ریشتر شامگاه شنبه در ۴۰ کیلومتری غرب شهر هرات افغانستان به وقوع پیوست. در ولایات همجوار بادغیس و فراه نیز این زمین‌لرزه احساس شد. این مرگبارترین زمین لرزه ای است که از سال ۱۹۹۸ در افغانستان رخ داده است، زمانی که اخرین زمین لرزه دست کم ۴۵۰۰ کشته بر جای گذاشت. در ژوئن ۲۰۲۲ زمین لرزه ۶.۱ ریشتری در افغانستان حدود ۱۰۰۰ کشته و ۱۵۰۰ زخمی برجای گذاشت.

تکنولوژی و مخصوصا هوش مصنوعی، در آینده‌ای نزدیک به کشورها و مردم دنیا می‌تواند در کاهش خسارت‌هایی اینچنینی کمک زیادی کند و علاوه بر پیش‌بینی دقیق زمان زمین‌لرزه‌ها، راه حل‌های موثری در جهت استحکام‌سازی ساختمان‌ها، آموزش افراد و حتی شاید جلوگیری از رخ دادن آن به ما ارائه کند.

لینک کوتاه : https://hashiehkhabar.ir/?p=18809

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.