به گزارش حاشیه خبر، تصویر ۳ نفرهشان با سر و صورت و لباس کاملا سیاه در فضای مجازی دست به دست میشود؛ پاها در سیاهی فرو رفته و در عمق تصویر تا چشم کار میکند، جاده است و تیر برق. هرم گرمای سوزان هم از همین عکس حس میشود. تمام هم و غمشان این است که در گرمای بالای ۵۰ درجه خوزستان در ۲۲ مرداد، نشتی خط لوله انتقال نفت را بگیرند و بشوند ناجی محیطزیست، ناجی جریان تولید نفت.
نیروهای عملیاتی شرکت نفت و گاز اروندان بارها از این دست تجربهها را رقم زدهاند، اما این بار به لطف یک عکس از جان گذشتگی و مسئولیتپذیریشان در ذهنها ماندگار شد. آنان نشتی خط لوله ۱۲ اینچ خروجی از کلاستر جنوبی میدان آزادگان جنوبی به سوی کارخانه غرب کارون را با تلاش بیوقفه ۴ ساعته اصلاح کردند.
عکس ماندگار
«شما ۳ نفر را در تصویر میبینید ولی ۴ برابر این افراد برای این عملیات بسیج شدهبودند.» این را رئیس تعمیرات میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی که خودش هم در همین عملیات حضور داشته به همشهری میگوید و ادامه میدهد: «تا امروز مشخص نشده است این عکس را چه کسی ثبت کرده، اما به نظر میرسد یکی از بچههای عملیات که در حادثه حضور داشته این عکس را گرفته.»
سید رسول پژوهنده ادامه میدهد: «مسئولیتپذیری بچههای عملیات بارها و بارها دیده شده و هیچ عکسی هم از آنان گرفته نشده. گاهی اوقات تعمیر خط لولههای زیرزمینی پیش میآید که باید حفرهای ایجاد شود و به عمق ۳ متری زمین برویم. آنجا دیگر خبری از عکس و عکاسی هم نیست ولی کارکنان تعمیر خطوط لوله همیشه پای کار هستند.»
عملیات سریع و دقیق
عملیات نشت نفت از خطوط لوله اتفاقی است که گاهی به دلیل جریان نفت فرآوری نشده که همراه با نمک است، پیش میآید. اهمیت سرعت عملیات در تعمیر این خط لوله را پژوهنده اینطور توضیح میدهد: «این خط در میدان نفتی مشترک ایران و عراق قرار گرفته و باید گفت استراتژیک است.
برای همین کار سریع و با دقت نیروهای عملیات برای اینکه نفت در لوله متوقف نشود، ارزشمند است. این عملیات حدود ۴ ساعته انجام شد و توقفی در مسیر جریان تولید نفت نداشتیم.» از جان و دل گذشتن نیروهای عملیات در هرم گرمای جهنمی برای انجام بیخطای کار در کمترین زمان ممکن دستمریزاد دارد.
آلودگی به محیطزیست نرسید
پژوهنده نکته دیگری را هم توضیح میدهد: «نشت نفت از لوله میدان نفتی آزادگان و ریختن آن روی زمین، به معنای آلودگی زمینهای هور است. نیروهای H.S.E (سلامت بهداشت محیط) هم در عملیات بودند تا آلودگی به محیط زیست نرسد.»
درست در روزهایی که به دلیل گرمای هوا ادارههای خوزستان ساعت کاری خود را کاهش دادهاند، نیروهای عملیات در گرمای بالای ۵۰ درجه مشغول کار هستند. پژوهنده میگوید: «کارشان جهادی است. همه ما قدردان آنان هستیم. هرچند کارگران واحد تعمیرات در معرض آلودگی شدید نفت قرار گرفتند، اما حیات خط تولید از خودگذشتگی کردند.»
روسفید از دل نفت سیاه
مدیر عامل شرکت نفت و گاز اروندان خوزستان تلاش تیم عملیات را برای حفظ جریان نفت در خطوط لوله قابل تقدیر میداند و به همشهری میگوید: «قدمت خطوط لوله برخی اوقات سبب نشت نفت میشود که گروههای عملیات بلافاصله دست به کار میشوند تا در کمترین زمان برای جلوگیری از نشتی و توقف جریان نفت اقدام کنند.»
عبدالله عذاری اهوازی ادامه میدهد: «با وجودی که تصویری از ۳ نفر از کارمندان تیم عملیات در فضای مجازی دست به دست میشود، اما این تلاش حاصل همکاری یک گروه ۸ نفره است. بچههای گشت خط لوله برای شناسایی نقطه نشتی، نیروهای عملیاتی، نیروهای پشتیابی و گروه حفاظت محیط زیست با هم این موفقیت را رقم زدند.» به گفته عذاری اهوازی، سختی تعمیر این بخش از خطوط لوله به دلیل نزدیکی آن با جاده بود. او ادامه میدهد: «همکاران با جان و دل و احساس مسئولیت تلاش کردند تا با سرعت عمل و دقت بسیار بالا تعمیر خط لوله انجام شود. نه جاده بسته شود و نه خط تولید متوقف. این کار در گرمای ۵۰ درجه خوزستان واقعا ستودنی است.»
عذاری اهوازی با اشاره به اهمیت سرعت در انجام تعمیرات خط لوله میگوید: «همکاران عملیات بدون هیچ ترسی به دل کار زدند و سریع و بدون فوت وقت دست به کار شدند. آنان با گاز، هیدروکربن و نفت سر و کار دارند و کوچکترین جرقه باعث آتشسوزی میشود و خسارتی هم برای محیط زیست به بار میآید. همگی ما قدردان بچههایی هستیم که در این زنجیره خدمترسانی حضور دارند.»