به گزارش حاشیه خبر، غلامرضا مهشاد در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به قرار گرفتن در آستانه پایان سال و آغاز خانه تکانیها و افزایش استفاده از مواد شوینده اظهار کرد: برای استفاده از مواد شوینده، اصالت شویندهها بسیار مهم است و شویندهای که برچسب اصالت ندارد مورد تایید نیست بنابراین شویندهای که مصرف میشود باید دارای پارامترهای بهداشتی باشد.
وی افزود: در زمان تهیه یک شوینده نخستین چیزی که باید مد نظر قرار گرفته شود داشتن پروانه بهداشتی از وزارت بهداشت یا همان پروانه ساخت است بنابراین هر پروانهای تحت عناوین مختلف اعم از پروانه بهرهبرداری بهداشتی یا صنعتی، مربوط به مراحل قبلی تهیه مواد شوینده هستند.
مدیر غذا، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول گفت: هر شوینده، یک ماده موثر دارد و باید مواد شوینده دارای درجه بهداشتی مناسب، استفاده شود تا فرد دچار عارضه نشود. شویندهها رنگها و عطرهای مخحتلفی دارند و باید رنگ و عطر این مواد نیز صنعتی نباشد و مورد تایید بهداشت باشد.
مهشاد عنوان کرد: یک کارخانه برای تهیه مواد شوینده باید از مواد دارای درجه بهداشتی استفاده کند زیرا خلوص مادهای که در مواد شوینده به کار میبرد با خلوص همین ماده در صنایع یا مواد نفتی بسیار متفاوت است.
مدیر غذا، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول با تاکید بر لزوم تهیه شویندهها از فروشگاههای معتبر گفت: بعضا مشاهده میشود مواد شوینده با قیمتهای بسیار پایینتر در کنار معابر عرضه میشوند در حالی که باید این مواد را از فروشگاههای معتبر تهیه کرد.
مهشاد در خصوص چگونگی استفاده از شویندهها بیان کرد: در زمان استفاده از مواد شوینده باید حتما از دستکش استفاده شود. با توجه به اینکه مایع سفیدکننده حاوی کلر است و این ماده به چشمها و دستگاه تنفسی، بسیار آسیب وارد میکند باید در زمان استفاده از این مواد، از ماسک استفاده شود.
وی افزود: در زمان استفاده از مواد شوینده حاوی کلر نیز باید از نزدیک کردن سر به مواد پرهیز شود تا بخار کلر در چشمها متصاعد نشود.
مدیر غذا، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول با اشاره به علائم مسمومیت با مواد شوینده، گفت: بروز سرفه، ریزش آب از چشم، احساس خراش یا سوزش در سینه و پوسته پوسته شدن یا التهاب در پوست دست، برخی از علائم مسمومیت با مواد شوینده در کوتاه مدت هستند.
وی با تاکید بر مصرف شیر در زمان مسمومیت با شویندهها به منظور کاهش عوارض این مواد، افزود: در صورت بروز این علائم باید دست ها و چشم ها شست و شو شوند و سریعا به پزشک مراجعه شود.
مهشاد با اشاره به گروههایی که بیشتر در معرض خطر آسیب مواد شوینده هستند، گفت: کودکان، زنان باردار، افراد دارای بیماری زمینهای و سالمندان به دلیل اینکه پوست دستشان قوام ندارد، بیشتر دچار عوارض ناشی از مواد شوینده میشوند. مثلا در صورت بروز زخم در بیماران مبتلا به دیابت، زخم دیر بهبود مییابد بنابراین اگر یک فرد مبتلا به دیابت از مواد شوینده نامناسب استفاده کند و پوست دستش آسیب ببیند، درمان وی بسیار طول می کشد یا ممکن است درمان نشود.
مدیر غذا، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول با اشاره به تبعات استفاده از شویندهها در محیطهای بسته، گفت: در زمان استفاده از شوینده، رقیق کردن محصول بسیار مهم است. گاهی برخی افراد فکر میکنند هر چه شوینده غلیظتر باشد اثرگذرای بیشتری دارد در حالی که یک شوینده باید به اندازه درصد موثر موجود در فرمولاسیون آن رقیق شود تا اثربخشی بهتری داشته باشد.
وی عنوان کرد: در زمان استفاده از شوینده در محیطهای بسته باید حتما در و پنجرهها باز باشند و حتی پس از شستوشو هم باید تهویه وجود داشته باشد و در و پنجرهها باز باشند.
مهشاد افزود: بعد از استفاده از مایع ظرفشویی یا سفیدکننده برای ظروف نیز باید ظروف با آب فراوان آبکشی شوند تا اثر مواد کاملا از بین برود تا به طریقی مصرف نشود.
وی با بیان اینکه شویندهها مواد فوق العاده خطرناکی هستند، گفت: با توجه به اینکه برخی از شویندهها رنگ و بوی خوبی دارند، کودکان را جذب میکنند بنابراین باید این مواد دور از دسترس کودکان نگهداری شوند.
مدیر غذا، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول افزود: اگر به هر طریقی در پروانه محصول و رنگ آن مشکلی مشاهده شد یا در صورت دو فاز شدن محصول یعنی بخشی از مواد غلیظ و بخشی رقیقتر باشد، نمونه این محصول باید برای بررسی و پیگیری به شبکههای بهداشت یا معاونت غذا و دارو ارسال شود.