به گزارش حاشیه خبر، قهوه به عنوان یک نوشیدنی در بسیاری از نقاط دنیا مورد مصرف قرار میگیرد که از دانههای قهوه تهیه میشود و انواع مختلف دارد، حاوی مواد معدنی و سرشار از آنتیاکسیدانها است؛ مهمترین ماده مؤثر در قهوه کافئین است، کافئین موجود در قهوه بلافاصله پس از نوشیدن جذب بدن و وارد گردش خون میشود و بر سیستم اعصاب مرکزی اثر میگذارد.
در واقع کافئین ابتدا عامل ایجاد آدنوزین که حامل احساس خستگی و خوابآلودگی است را از کار میاندازد و سپس بر عامل تولید نوراپی نفرین و دوپامین اثر میکند و تولید آنها را افزایش میدهد؛ مزایای قهوه برای بسیاری از افراد در سنین مختلف به اثبات رسیده است و به دلیل خواص متعددی که برای سلامتی دارد، انگیزه افراد برای استفاده از این نوشیدنی محبوب را افزایش میدهد.
مزایای مصرف قهوه
از جمله مزایای مصرف قهوه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سطح انرژی و کاهش خواب آلودگی
- کمک به افزایش فعالیتهای فیزیکی و جلوگیری از بی حالی و کرختی در طول روز
- کاهش توده چربی بدن و کمک به افزایش سوخت و ساز و در نتیجه لاغری
- کاهش ریسک ابتلاء به بیماریهای کبدی مانند کبد چرب
- کمک به کنترل بیماران دیابتی به ویژه دیابت نوع ۲
- کاهش ریسک ابتلاء به زوال عقل و آلزایمر
- کاهش ریسک ابتلاء به بیماری پارکینسون
- افزایش قدرت باروری در مردان
- بهبود سلامت پوست به دلیل خواص ضد التهابی و ضد پیری
- بهبود سلامت قلب با کاهش فشارخون
- افزایش تنوع میکروبیومهای معده و روده و کمک به فرآیند هضم غذاها و بهبود سلامت گوارشی افراد
- کاهش ریسک ابتلاء به سنگ کیسه صفرا با پیشگیری از عوامل ابتلاء به این بیماری (اگر مبتلا به سنگ کیسه صفرا هستید، از نوشیدن قهوه اجتناب کنید)
- حاوی آنتیاکسیدانهای زیاد و کمک به درمان سلولهای آسیب دیده
- پیشگیری از رشد سلولهای سرطانی و کاهش التهابها در بدن که عامل انواع بیماریهای خود ایمنی هستند
- کمک به پیشگیری و درمان افسردگی
تأثیر قهوه بر لاغری و کمک به تناسب اندام
کافئین به تناسب اندام هم کمک میکند، چون با یاری رساندن به روده و ایجاد تغییرات در ذخایر چربی، ریسک ابتلاء به مشکلات مختلفی که به اضافهوزن مربوط میشوند مانند مشکلات قلبی را کاهش میدهد، پژوهشگران دریافتهاند افرادی که مقادیر بیشتری از قهوه را به صورت مداوم مصرف میکنند، به خصوص در میان آقایان، سطوح چربی کمتری در بدن خود دارند.
پژوهشگران متوجه این نکته هم شدهاند که میان مصرف قهوه و میزان فعالیتهای ورزشی، ارتباطی مستقیم وجود دارد، زنانی که در روز یک یا دو لیوان قهوه مینوشند، ۱۷ درصد شانس بیشتر برای رسیدن به سطح فعالیتهای فیزیکی پیشنهادی در روز برای سلامتی خود را دارند.
به طور کلی، قهوه علاوه بر تحریک سوزاندن چربی، باعث کاهش اشتها میشود و در نتیجه باعث کاهش میزان کالری مصرفی در طول روز خواهد شد، نتایج تحقیقات موجود نشان میدهند که نوشیدن منظم قهوه سبب افزایش قابل ملاحظه در متابولیسم بدن و در نتیجه، تقویت چربی سوزی میشود.
تأثیر قهوه بر بیماری آلزایمر و پارکینسون
بیماری آلزایمر، که به عنوان بیماری قدیمی شناخته میشود، بر سالمندان بالای ۶۵ سال تأثیر میگذارد و عامل اصلی زوال عقل است، همچنین شایعترین بیماری اعصاب در سراسر جهان است که به تدریج افراد مبتلا به آلزایمر مهارتهای حافظه خود را از دست میدهند؛ بسیاری از مطالعات نشان میدهند که مصرف کنندگان قهوه میتوانند بیش از ۶۵ درصد شانس ابتلاء به بیماری آلزایمر را کاهش دهند.
بعد از بیماری آلزایمر، پارکینسون دومین بیماری عصبی شایع است که هنوز هیچ درمان شناخته شدهای برای این بیماری وجود ندارد، این بیماری در زمانی ایجاد میشود که نورونها، دوپامین را در مغز مرده تولید میکنند، در افرادی که قهوه مینوشند حدود ۳۲ تا ۶۰ درصد این احتمال کاهش مییابد و میتوان اعتقاد داشت این موضوع به این دلیل است که کافئین دارای اثر مثبت روی انتقال دهندههای عصبی دوپامین است.
فواید نوشیدن قهوه برای کبد
خواص قهوه تلخ برای کبد هم قابلتوجه است، این موضوع درباره افرادی صدق میکند که روزانه چهار فنجان یا بیشتر قهوه مینوشند؛ مصرف این میزان و بهرهگیری از فواید قهوه تلخ میتواند خطر ابتلاء به بیماریهای کبدی را کاهش دهد، حتی نوشیدن قهوه بدون کافئین هم میتواند باعث کاهش سطح آنزیمها را در کبد شود.
محققان ایتالیایی در تحقیقات مختلف متوجه شدهاند خطر ابتلاء به سرطان کبد هم در بعضی از مصرفکنندگان قهوه به شکل چشمگیری کاهش پیدا کرده است، افرادی که روزانه سه فنجان یا بیشتر قهوه مینوشند، میتوانند خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۵۰ درصد یا حتی بیشتر، کاهش دهند.
قهوه از کرم خوردگی و پوسیدگی دندان جلوگیری میکند
کرم خوردگی نوعی بیماری دندانی است و مطالعات انجام شده نشان میدهد که قهوه میتواند به جلوگیری از کرم خوردگی کمک کند.
عوارض نوشیدن بیش از حد قهوه
از جمله عوارض نوشیدن بیش از حد قهوه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش فشار خون
- سردرد
- اضطراب
- خستگی
- سرگیجه
- سوزش معده
- لرزش عضلات
- بیخوابی (دشواری در به خواب رفتن یا کسب خواب کافی)
- تپش قلب یا ریتم غیر عادی ضربان قلب
- تکرر ادرار
- کمآبی
- پوکی استخوان بیشتر در دوران پس از یائسگی (اگر رژیم غذایی حاوی کلسیم کافی نباشد)
- افزایش سطح کلسترول خون (ناشی از قهوه فیلتر و جوشاندهنشده)
تأثیر قهوه بر افزایش اضطراب
کافئین به افزایش سطح هشیاری شهرت دارد و برای اینکه قادر به چنین کاری باشد، اثرات «آدنوزین» را در بدن خنثی میکند، از سوی دیگر کافئین به آزادسازی «آدرنالین» کمک میکند که افزایش انرژی را به همراه میآورد، هنگامی که قهوه را در مقادیر بالا مصرف میکنید، این اثرات شکلی برجستهتر به خود میگیرد و منجر به بروز حس تشویش و اضطراب میشوند.
در واقع «اختلال اضطراب ناشی از کافئین» یکی از چهار سندرم مرتبط به کافئین است که از سوی اتحادیه روانشناسان آمریکا به رسمیت شناخته شده است، در گزارشها آمده که مصرف یک هزار میلیگرم کافئین یا بیشتر در روز میتواند به شکلگیری حس اضطراب و بیقراری در بیشتر افراد شود، اما برای افراد حساس به کافئین، این اتفاق حتی با مصرف مقادیر بسیار کمتر هم رخ میدهد؛ بنابراین اگر به صورت مداوم احساس تشویش، بیقراری و اضطراب دارید، میزان مصرف کافئین خود را بررسی کنید و در صورت نیاز از آن بکاهید.