به گزارش حاشیه خبر، گاهی مسائلی برای والدین در تربیت فرزندانشان به وجود میآید که مدیریت آن سخت و پیچیده میشود. احتمالا روشهای مختلفی را امتحان کردهاید، به دنبال مشاوره بودهاید، همه کتابها را خواندهاید، اما همچنان، آن لحظات ناامیدکننده فرا میرسند. و در آن لحظه ممکن است چیزی بگویید که پشیمان شوید.
اغلب حتی به خاطر یک اشتباه بزرگ هم نیست. فقط یک سرپیچی کوچک یا یک اشتباه جزئی در قضاوت می تواند باعث واکنشی شود که مهارت های فرزندپروری را زیر سوال ببرد.
در اینجا ۸ چیزی وجود دارد که هرگز نباید به فرزندتان بگویید، حتی زمانی که او اشتباه می کند، زیرا کلمات مهم هستند و تأثیری ماندگار بر جای می گذارند.
۱) من ازت ناامید شدم
این چیزی است که ما به عنوان والدین اغلب بدون فکر می گوییم.
می بینید که فرزندتان اشتباه می کند و واکنش فوری شما ابراز ناامیدی است. اما بیایید یک لحظه در اینجا وقت بگذاریم تا بفهمیم که این با یک کودک چه می کند.
وقتی به آنها می گویید ” من ازت ناامید شدم”، چیزی که می شنوند این است که “تو به اندازه کافی خوب نیستی”.
ناامیدی شما، اگرچه معتبر و قابل درک است، باید متوجه عمل شود، نه شخص. به جای گفتن ” من ازت ناامید شدم”، سعی کنید بگویید “من از این کارت ناراحت شدم”. به این ترتیب، فرزند شما میفهمد که این رفتار اوست که باید تغییر کند، نه او به عنوان یک شخص.
از این گذشته، هدف تحقیر یا شرمساری آنها نیست، بلکه هدایت آنها به سمت رفتار بهتر است. و این تفاوتی است که واقعاً مهم است.
۲) تو دقیقاً مثل فلانی هستی
با مقایسه فرزند خود با شخص دیگری، به ویژه در یک جنبه منفی، به اعمال او نمی پردازید. شما به شخصیت آنها حمله می کنید. و این می تواند عمیقاً آسیب زا باشد.
این به کودک شما کمک نمی کند تا بفهمد چه اشتباهی انجام داده یا چگونه می تواند بهتر انجام دهد. بنابراین دفعه بعد که ناامید شدید، به جای مقایسه کردن، سعی کنید مستقیماً به این رفتار بپردازید. چیزی مانند «کاری که انجام دادید درست نبود زیرا…» بگویید و سپس دلایل آن را توضیح دهید.
۳) چرا نمی توانی شبیه خواهر یا برادرت باشی؟
هر کودکی منحصر به فرد است و نقاط قوت و ضعف خود را دارد. مقایسه آنها با دیگران فقط باعث کاهش ارزش و اعتماد به نفس آنها می شود. پس از فرزندتان به خاطر شخصیت منحصر به فردی که هستند قدردانی کنید.
۴) چون من گفتم
این عبارتی است که والدین اغلب زمانی که خسته، ناامید یا صرفاً از حوصله خارج می شوند به آن متوسل می شوند. اما آیا می دانستید که استفاده از این عبارت در واقع می تواند مانع رشد کودک شما شود؟
تحقیقات نشان میدهد که وقتی والدین توضیحات روشنی برای قوانین خود ارائه میدهند، فرزندان بیشتر از آنها پیروی میکنند. همچنین به آنها کمک می کند تا مهارت های استدلال خود را توسعه دهند و پیامدهای اعمال خود را درک کنند.
۵) برای این کار وقت ندارم
زندگی شلوغ است، این را نمی توان انکار کرد. بین کار، مدیریت خانه و میلیون ها مسئولیت دیگر، یافتن زمان می تواند یک چالش باشد.
اما زمانی که فرزند شما مرتکب اشتباهی می شود یا کار اشتباهی انجام می دهد، بسیار مهم است که زمان مناسبی برای رسیدگی به آن پیدا کنید. گفتن «من برای این کار وقت ندارم» میتواند باعث شود فرزندتان احساس کند که مشکلات یا احساساتش بیاهمیت هستند.
بهجای اینکه نگرانیهای آنها را کنار بگذارید، سعی کنید چیزی مانند «در حال حاضر واقعاً مشغول هستم، اما اجازه دهید بعداً در مورد این موضوع صحبت کنیم» بگویید. با این حال، مطمئن شوید که آن وعده را دنبال می کنید. با انجام این کار، به فرزندتان نشان میدهید که مشکلات او مهم هستند و برای کمک به او برای عبور از چالشهای زندگی حضور دارید.
۶) وقتی بزرگتر شدی میفهمی
این عبارت، هرچند بی ضرر به نظر می رسد، در واقع می تواند مانعی بین شما و فرزندتان ایجاد کند.
کودکان به طور طبیعی کنجکاو و مشتاق درک دنیای اطراف خود هستند. با نادیده گرفتن سؤالات یا نگرانی های آنها با جمله “وقتی بزرگتر می شوید متوجه خواهید شد”، ممکن است ناخواسته کنجکاوی آنها را خاموش کنید.
به جای به تعویق انداختن سوالات آنها، لحظه ای را به توضیح عباراتی که می توانند درک کنند اختصاص دهید. ممکن است نیاز به صبر و خلاقیت از طرف شما داشته باشد، اما وقتی ببینید آنها در حال یادگیری و رشد هستند ارزشش را دارد.
۷) گریه نکن
گفتن به کودک برای دست کشیدن از گریه شبیه به این است که به او بگویید دست از احساسش بردارید. احساسات بخش مهمی از وجود ما هستند و یادگیری بیان و مدیریت این احساسات جنبه کلیدی رشد است.
گفتن به کودک برای دست کشیدن از گریه نه تنها احساسات او را بیارزش می کند بلکه این پیام را ارسال می کند که نشان دادن احساسات اشتباه است.
در عوض، سعی کنید فرزندتان را آرام کنید و به او کمک کنید تا احساساتش را درک کند. میتوانید چیزی شبیه این بگویید: «میبینم که ناراحتی چون اسباب بازیت را گم کردی. غمگین بودن اشکالی ندارد.»
با تصدیق احساسات آنها، به آنها کمک می کنید تا احساسات خود را بهتر درک کنند و آنها را به سمت بیان درست آنها راهنمایی کنید.
۸) تو بچه بدی هستی
این یکی شاید از همه مضرتر باشد. وقتی یک کودک کار اشتباهی انجام می دهد، به راحتی می توان به او برچسب “بد” زد. اما این می تواند تأثیرات ماندگاری بر عزت نفس و ارزش آنها داشته باشد.
بسیار مهم است درک کنیم که کودکان اشتباه می کنند – درست مانند بزرگسالان. برچسب زدن به آنها به عنوان “بد” برای این اشتباهات به آنها کمک نمی کند تا یاد بگیرند یا رشد کنند. در عوض، باعث می شود که این تصویر منفی از خود را درونی کنند.
در نهایت، وظیفه ما به عنوان والدین این است که فرزندانمان را از طریق اشتباهاتشان راهنمایی کنیم و به آنها کمک کنیم تا بهتر شوند، نه برچسب زدن یا محدود کردن آنها.