به گزارش گروه بهداشت و خانواده پایگاه حاشیه خبر، این انتخابی دشوار بویژه برای کسانی است که سعی دارند با گرسنگی کشیدنهای متناوب، وضعیت سلامت خود را بهبود بخشند.
چندین مطالعه نشان دادند که پیروی از رژیمهای غذایی که تنها برای چند ساعت از روز غذا خوردن را مجاز میداند، برای بدن مفید است. این کار باعث حفاظت بیشتر از قلب میشود و خطر بیماریهای متابولیک را کاهش میدهد.
با این وجود، تحقیقی جدید نشان داده که این نوع روزه داریهای متناوب میتواند اثرات نهچندان مطلوبی روی موها داشته باشد.
آزمایشهایی که در دانشگاه ژجیانگ چین روی موشها و انسانها انجام شد، نشان داد که این محدودیت غذایی روی سلولهای بنیادی فولیکولی تأثیر میگذارد و رشد مجدد مو را به طور قابلتوجهی کاهش میدهد.
نتایج این تحقیق در ۱۳ دسامبر ۲۰۲۴ در مجله آمریکایی «Cell» منتشر شد.
پژوهشگران در این تحقیق، برای درک آثار روزهداریهای متناوب روی رشد مجدد موها، موهای دو گروه از موشها را تراشیدند و سپس برای آنها دو نوع محدودیت غذایی وضع کردند: برای گروه اول، نوعی روزهداری متناوب؛ به این معنی که موشها فقط برای مدت هشت ساعت به غذا دسترسی داشتند و ۱۶ ساعت باقیمانده را مجبور بودند روزه بگیرند.
برای گروه دوم نیز همین رژیم غذایی بطور روز در میان اجرا شد.
یک گروه کنترل هم وجود داشت که در آنجا موشها غذاهایی معمولی داشتند و هرزمان که میخواستند میتوانستند غذا بخورند.
پژوهشگران ۳۰ روز پس از آغاز این آزمایش و تراشیدن موهای موشها، دریافتند موشهایی که بطور معمول تغذیه میشدند، بیشتر موهای خود را به دست آورده بودند.
اما وضعیت در دو گروه دیگر اینگونه نبود و بدتر اینکه بعد از سه ماه، موهای آنها هنوز بطور کامل رشد نکرده بود.
پژوهشگران سپس برای درک تأثیر چنین رژیمهایی روی انسان، تأثیر روزهداری متناوب را در ۴۹ بزرگسال سالم که مجبور بودند به مدت ۱۰ روز و هر روز برای ۱۸ ساعت روزه بگیرند، بررسی کردند.
در آنها نیز رشد مجدد مو در مقایسه با شرکت کنندگان گروهی که هیچگونه محدودیت غذایی برایشان وضع نشده بود، به میزان ۱۸ درصد کاهش یافت و به این ترتیب تایید شد که روزه داریهای متناوب بر «مویینگی» انسان تأثیر میگذارد.
مکانیسم فعال شدن سلولهای بنیادی مو
بازسازی مو در مرحله سوم چرخۀ زندگی مو انجام میشود. در این مرحله که «تلوژن» نامیده میشود، موهای قدیمی شل میشوند و میریزند و سپس یک فولیکول موی جدید جایگزین میشود که یک موی جدید به نام «آناژن» تولید میکند.
انجام این فرایند مستلزم فعال شدن سلولهای بنیادی فولیکول مو است. فعال شدن این سلولهای بنیادی نیز تا حدی به محیط سلولی آن بستگی دارد که بسته به فیزیولوژی فرد، میتواند تغییر کند.
با این حال، رژیم غذایی میتواند تغییرات فیزیولوژیکی را در بدن ایجاد کند و بر فعال شدن این سلولهای بنیادی فولیکولی تأثیر بگذارد.
پژوهشگران در این تحقیق نشان دادند که این دو نوع محدودیت غذایی (چند ساعت روزه گرفتن یا یک روز در میان روزه گرفتن) منجر به آزاد شدن اسیدهای چرب توسط سلولهای چربی پوست میشود. زیرا بدن در معرض استرس ناشی از کمبود غذا قرار میگیرد و سعی میکند با سوزاندن ذخایر چربی بیشتر، خود را با شرایط سازگار کند.
اما همین کار باعث میشود که بخشی از این چربیها در اطراف سلولهای بنیادی فولیکولی جمع شوند و محیط آنها را تغییر دهند. تغییر در محیط سلولی نیز باعث نمایان شده پدیدۀ دیگری میشود که «استرس اکسیداتیو» نام دارد.
در واقع تجمع اسیدهای چرب منجر به افزایش «استرس اکسیداتیو» در سلولهای بنیادی شده و باعث مرگ بیشتر این سلولها میشود.
البته پژوهشگران موفق شدند با افزایش دفاع آنتیاکسیدانی این سلولها، تا حدودی از وقوع این مشکل اجتناب کنند.
بر این اساس آنها اعلام کردند: «بهبود ظرفیت آنتیاکسیدانی سلولهای بنیادی فولیکولی میتواند اثر منفی روزهداری متناوب بر بازسازی فولیکول را بطور قابلتوجهی کاهش دهد و احتمالا میتواند راهی برای جلوگیری توقف رشد مجدد موی انسان باشد.»