به گزارش روز سهشنبه گروه علم و آموزش از گاردین، براساس دادههای به دست آمده از کالبدشکافی، ترومبوز وریدی در اندامهای مختلف، یک عامل شناخته شده در افرادی است که در اثر کووید ۱۹ جان خود را از دست دادهاند اما تاکنون فیزیولوژی مرتبط با تجمع پلاکتها و فرایند این رخداد ناشناخته بوده است.
اکنون محققان با استفاده از یک فناوری جدید توانستند تجهیزات تصویربرداری سریع را در کنار ابزارهای پیشرفته تجزیه و تحلیل دادهها بهگونهای مورد استفاده قرار دهند که توزیع پلاکتها در نمونه خون بیماران مبتلا به کرونا را ارزیابی و اندازهگیری کند.
محققان با استفاده از این فناوری یک رابطه قوی بین میزان تجمع پلاکت و شدت و میزان مرگبار بودن اختلالات تنفسی و همچنین میزان اختلال در کارکرد سلولهای اندوتلیال رگهای بیماران مبتلا به کووید ۱۹ شناسایی کردند.
این فناوری قادر است اطلاعات مذکور را تنها در چندساعت گردآوری کرده و امکان شناسایی بیمارانی را که در معرض ریسک عوارض ناشی از ترومبوز وریدی قرار دارند، فراهم کند.
ایجاد لخته خون یکی از عوارض کرونای شدید و استفاده از داروهای این بیماری است که تهدیدی جدی برای بهبودیافتگان به شمار میآید. طبق این مطالعات با آزمایش ساده غلظت دی دایمر میتوان از بروز لخته در بیماران پیشگیری کرد.
بر اساس این مطالعه تجویز این آزمایش و در صورت نیاز استفاده از داروی ضد انعقاد میتواند از مرگ بهبود یافتگان بر اثر آمبولی پیشگیری کند.
این تست معمولا برای بیمارانی تجویز میشود که برای مدت طولانی بی حرکت هستند یا در بخش مراقبتهای ویژه بستری شدهاند.
آزمایش ساده دی دایمر میتواند قطعات پروتئینی لختههای خون شناور در جریان خون را اندازهگیری کند و از بروز آمبولی ریه جلوگیری کند. آمبولی ریه زمانی اتفاق میافتد که لختههای خونی در قسمتهای دیگر بدن (به ویژه ساق پا) تشکیل شوند و در رگها قرار گیرد، این امر باعث میشود سطح اکسیژن کاهش یابد. از طرفی این لخته ها میتوانند عامل حمله قلبی و سکته مغزی باشند.
طبق این مطالعات احتمال آمبولی ریه در بیماران مبتلا به کرونا سه تا ۱۰ برابر بیش از سایر بیماران است؛ بنابراین با این آزمایش ساده و ارزان میتوان از بروز این فاجعه پیشگیری کرد.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Nature Communications منتشر شده است.